brandskydd2019.se

Gasolskåp

Länkar

Brandskydd

Läs mer >

Föreläsare

Läs mer >

Brandskåp

Läs mer >

Gasolskåp – Regler & återförsäljare

Om din verksamhet förvarar brandfarlig gas måste vissa krav uppfyllas, vilket kan vara bra att ha koll på innan du köper gasolskåp. Regler att förhålla sig till finns det gott om – något vi kommer gå igenom närmare i vår sammanställning. Vi listar även tre pålitliga återförsäljare du kan vända dig till vid köp av gasskåp. För att du ska få en enkel överblick över de företagen lyfter vi fram tre egenskaper var.

Regler för gasolförvaring

Det är många olika aspekter att ha koll på vid gasolförvaring. Här presenteras de viktigaste.

MSBFS:2020:01

Denna föreskrift är den viktigaste att ha koll på om din verksamhet förvarar gasol eller andra brandfarliga gaser. Det fullständiga namnet är ”Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps föreskrifter om hantering av brandfarlig gas och brandfarliga aerosoler”. I en 24-sidig PDF-fil från MSB får du svart på vitt vilka hanteringskrav du måste ta hänsyn till vid hantering av gasol. MSB har även tagit fram två handböcker för alla verksamheter som förvarar brandfarliga gaser i butiker och yrkesmässiga verksamheter.


EN 14470-2

När du kollar runt efter gasolskåp för laboratorium kommer du se att skåpen är brandklassade i olika antal minuter. Det är den europeiska standarden EN 14470-2 som man utgår från. Om det står ”EI60” står skåpet emot brand i 60 min.

Tillstånd

Du kan behöva ett tillstånd för att förvara gas. Det ges ut av kommunen. Läs mer om detta i sammanställningen ”Tillstånd för brandfarliga och explosiva varor” hos MSB.

Märkning

Det är viktigt att göra personer uppmärksammade att förvaring av brandfarliga gaser sker i lokalerna. Läs mer hos MSB och deras guide om varnings- och förbudsskyltar. Som privatperson måste du ha skylt på dörren om du förvarar mer än 60 liter gasol.

Återförsäljare av gasskåp

Jiwa

Jiwa har flera alternativ att välja mellan när det kommer till gasolskåp. Deras modell G30 är brandtestad i 30 min, medan G90-modellen är brandtestat i hela 90 min enligt EN-standard 14470-2. I sortimentet hittar du hållbara och robusta skåp som håller en lång tid framöver. De har även skåp för utomhusbruk och en gascontainer. Jiwa har varit med i branschen ända sedan 1970-talet och är väldigt kunniga, så har du några frågor eller önskar vägledning kan deras medarbetare bidra med expertkunskap. De har dessutom möjlighet att erbjuda skräddarsydda förvaringslösningar.

Fördelar

 • Lång erfarenhet
 • Väldigt kunniga
 • Stort sortiment

Se deras utbud

PK Produkter

För förvaring av gasflaskor erbjuder PK Produkter skräddarsydda gasskåp och gasförråd. Dessa skåp tillverkas på beställning och kan konfigureras enligt kundens behov. Deras produktsortiment uppfyller alla krav för förvaring av gasolflaskor, samtidigt som de underlättar vid hantering och möjliggör en enkel och säker förvaring. Här hittar du allt från oisolerade gasskåp med enkelvägg till isolerade med dubbelvägg, tillverkade i nära samarbete med brandskyddsmyndigheter.

Fördelar

 • Snabba leveranser
 • Hjälper kunderna under köpresan
 • Hög kunskap

Se deras utbud

Secura

Secura är en pålitlig återförsäljare av gasskåp som är brandklassade. De har modeller som uppfyller kraven för både EI30 och EI60 i MSBFS 2020:1. De har även skåp som uppfyller kraven i EN 14470-2 (laboratoriemiljö). Deras HAG-serie är ett populärt val och det är inte svårt att förstå varför. Först och främst uppfyller de EI60-kraven för enskild förvaring och skåpet kommer dessutom i flera olika storlekar. Om ni ska förvara många gasolflaskor är deras Hag ”JUMBO”-modell populär som kan rymma hela 8 st P45-flaskor. För lab-förvaring är det deras G-serie som gäller.

Fördelar

 • Fler olika produktserier
 • Inom- och utomhusbruk
 • Här även gascontainer


Se deras utbud

LabRum

LabRum är specialiserade på labinredning och skyddsventialtion till exempelvis sjukhus och skolor. De kan vara med hela vägen från idéstadiet till färdigställande om det önskas. Deras EI30-skåp är gjort för att placeras in till en yttervägg. Skåpet har ventilationsöppningar baktill och med detta skåp behövs ingen mekanisk ventilation. De har även ett kemikalieskåp som är framtaget för att förvara brandfarliga kemikalier. De skåpet ska anslutas till mekanisk ventilation. Deras gasolskåp kan även fås med ventilation i sidan. De har även gott om tillbehör, som flyttbara och utdragbara hyllor samt lås.

Fördelar

 • Helhetslösningar
 • Kan specialanpassas
 • Kan utrustas med gasolvagn


Se deras utbud

Specificera behovet

När du ska börja kolla runt efter skåp för gasol är det bra att göra lite förarbete på egen hand innan du tar kontakt med återförsäljare. Ett bra sätt är att skriva ner vilka behov som finns. Fundera gärna över dessa frågor:

 • Hur mycket gas ska förvaras?
 • Vilka gaser ska förvaras?
 • Omfattas du av både inom- & utomhusförvaring?
 • Behöver du samförvara gaser?
 • Har du någon ungefärlig budget?
 • Hur är din lokal utformad?

Läs om andra brandsäkra skåp